Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τη σωστή εκτέλεση ορισμένων σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού μας. Παίζει ρόλο στον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια η οποία διευκολύνει τη μεταφορά οξυγόνου σε όλους τους ιστούς,  στον σχηματισμό της μυοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που υπάρχει στους μύες και στη λειτουργία ορισμένων σημαντικών ενζύμων, όπως τα κυτοχρώματα. Ο σίδηρος είναι επίσης σημαντικό στοιχείο για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη φυσιολογική γνωστική λειτουργία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που μειώνουν τα φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου στο αίμα. Όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι κάτω από τις φυσιολογικές τιμές, έχουμε να κάνουμε με έλλειψη σιδήρου. Αυτή η κατάσταση βοηθά στον ορισμό αυτού που, με ιατρικούς όρους, αναφέρεται ως σιδηροπενική αναιμία.

Ανεπάρκεια σιδήρου: Αιτίες

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να συμβεί κυρίως για 3 λόγους:

  • Χαμηλή πρόσληψη του μετάλλου μέσω της διατροφής.
  • Φυσιολογικές καταστάσεις που οδηγούν σε αυξημένη ανάγκη πρόσληψης σιδήρου (κύηση, θηλασμός, ανάπτυξη του μωρού, έμμηνος κύκλος).
  • Παθολογικές καταστάσεις (αιμορραγία, νόσοι που τροποποιούν την εντερική απορρόφηση του σιδήρου).

Ανεπάρκεια σιδήρου: Συμπτώματα και συνέπειες

Υπάρχουν πολλά τυπικά συμπτώματα έλλειψης σιδήρου, αλλά το αίσθημα γενικής αδυναμίας, ευερεθιστότητας, πονοκέφαλος, δύσπνοια και χλωμό δέρμα, και βλάβες σε βλεννογόνους είναι τα πιο συνηθισμένα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να κάνει τα νύχια εύθραυστα και μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει μια συνεχή αίσθηση κρύων χεριών και ποδιών.

Η σοβαρότητα των διαταραχών που σχετίζονται με την έλλειψη σιδήρου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

  • την ποσότητα του σιδήρου που κυκλοφορεί στο αίμα.
  • την ποσότητα του σιδήρου που υπάρχει στα αποθέματα του οργανισμού.
  • την ηλικία(τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο σίδηρο για την ανάπτυξή τους).
  • την παρουσία άλλων νόσων.

Όταν ο σίδηρος που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής δεν επαρκεί ή όταν φυσιολογικές ή παθολογικές καταστάσεις οδηγούν σε χαμηλότερη ποσότητα σιδήρου που κυκλοφορεί στο αίμα (σίδηρος ορού) και, κατά συνέπεια, πιθανό χαμηλότερο επίπεδο αιμοσφαιρίνης, είναι απαραίτητο να παρέμβουμε για την αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων αυτού του θρεπτικού συστατικού.

 

Πώς διατηρούνται τα φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου στο αίμα;

Σε υγιή άτομα, μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή εγγυάται τη σωστή ποσότητα σιδήρου για τον οργανισμό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η έλλειψη σιδήρου με ένα συμπλήρωμα διατροφής.

 

Πηγή: https://www.sideral.it/en/when-it-is-used/iron-deficiency/